Maak eens een paasmandje…

Nu de scholen gesloten zijn, moeten we het allemaal zelf doen. Nu niet dat Joas al naar school ging tijdens de themaweken van Pasen, maar je weet wel wat ik bedoel.

Pasen is bij ons altijd iets waar naar uitgekeken wordt. We gaan dan naar de grootouders voor een brunch, rapen paaseieren, spelen met de nichtjes en de neefjes, … maar dit jaar zal het voor heel veel onder ons zo niet zijn.
Ik moet eerlijk toegeven dat de paashaas bij ons thuis nog nooit is langs geweest, omdat ik geen overdosis aan chocolade in mijn huis wou. Maar dit jaar is alles anders, dus gaat deze mama er voor zorgen dat de paashaas zijn route naar ons huis wel vindt.

Ik heb allemaal leuke plannen in mijn hoofd wat betreft een paasontbijt/-brunch, paaseitjes rapen, … maar om dat allemaal te kunnen doen heeft Joas natuurlijk een paasmandje nodig.

Materiaal:

Werkbeschrijving:

 • 1 eierdoos
 • 1 kartonnen bordje
 • gele verf
 • veertjes
 • foam of gekleurd papier
 • froezelpapier (optioneel)
 • Schaar
 • Nietmachine
 • vloeibare lijm
 1. Haal het deksel van de eierdoos. Schilder het eierdoosje en het kartonnen bordje geel (of bruin)
 2. Laat het goed drogen. Als het droog is knip je het bordje in 2 en laat je het beplakken met veertjes.
 3. Knip uit foam uit gekleurd papier een hanenkam en een snavel. Knip ook een rondje voor het oog.
 4. Nu kan je alles aan elkaar monteren. Niet de hanenkam en snavel aan het bordje (lijfje). Niet het lijfje tegen de eierdoos. Lijm het oog op het lijfje net onder de hanenkam.
 5. Het handvat werd gemaakt door een lange, smalle strook papier te knippen en daar bovenop froezelpapier te kleven. Je kan er natuurlijk een een mooi lint aan bevestigen of een stukje stof.

Het is heel gemakkelijk te maken en ook supersnel klaar. Het enige waar je een beetje tijd voor moet uitrekken zijn de droogtijden. Heb jij ook zo’n leuk mandje gemaakt, plaats dan zeker even een fotootje op instagram en tag @mamavanjoas. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

Veel knutselplezier!

Quarantaine bezigheden

Corona…
Het enige topic in ieders hoofd. Niemand wordt er door gespaard. Als je niet ziek bent, dan ben je thuis met je kinderen. En ben je aan het werken, dan zijn de dagen nog vermoeiender dan anders. Ikzelf sta in het onderwijs en sta dus constant op stand-by voor als er een collega ziek zou worden. En één keer per week heb ik noodopvang. Joas kan nog naar de onthaalmoeder en daar ben ik blij om.
Als Joas thuis is grijpt hij nogal graag naar de afstandsbediening en ik weet dat hij bij Yaya (ed. onthaalmoeder) veel kan spelen met zijn vriendjes. Het is zijn cirkel, dus dat is geen probleem om naartoe te gaan.

Nu is het wel zo dat kinderen thuis heel veel aandacht vragen en daarom dacht ik dat het misschien wel leuk was om enkele activiteiten die wij zelf leuk vinden online te plaatsen. Misschien dat we zo de verveling sneller kunnen tegengaan!

Experimenteren met scheerschuim

Er is niets zo leuk dan te experimenteren met scheerschuim. Heel simpel en heel goedkoop. Je hebt enkel een bus scheerschuim nodig. Ben je een echte durver? Doe er dan een klein beetje verf bij, voor een mooi kleureffect.

Spuit een beetje scheerschuim op je tafel. Wil je een leuk kleurtje? Doe er dan een druppeltje kinderverf bij. Laat je kind voelen, smeren, ruiken, kloppen, … Als de fun van het experimenteren vermindert, dan is het tijd om te creëren. Laat je kind tekenen in het scheerschuim. Neem daarna een groot blad en leg het over het scheerschuim. Maak voorzichtig een afdruk door erover te wrijven. Zo blijft je resultaat voor altijd op papier staan.

Koekjes bakken

Je kan nooit iets misdoen met bakken! Cakejes, koekjes, taart, … Zolang je kleintje maar kan helpen is alles oké. Joas is dol op bakken. Vooral op zandkoekjes, omdat hij dan zelf kan rollen en figuurtjes uitsteken. Hier het simpele recept:

 • 200 g koude Solo
 • 250 g bloem + wat extra om uit te rollen
 • 5 g bakpoeder (ca. 1/3 zakje)
 • 100 g suiker
 • 2 eierdooiers
 • Garnering:
 • poedersuiker
 • Extra:
 • 2 bakplaten bedekt met bakpapier
 • plasticfolie
 • deegroller
 • steekvormpjes voor koekjes
 1. Verwarm de oven voor op 170°C.
 2. Snijd de Solo in kleine blokjes.
 3. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom.
 4. Voeg de suiker, een snufje zout, de eierdooiers en de Solo toe.
 5. Meng met een spatel of mixer alle ingrediënten tot een stevig en glad deeg. Opgelet: meng niet te lang, want dan wordt het deeg stug. Rol het deeg tot een bol, rol in folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
 6. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.
 7. Druk met een steekvormpje (of met de rand van een glas) figuren uit het deeg en leg ze op de met bakpapier bedekte bakplaat. Vouw de deegrestjes op elkaar, rol ze opnieuw uit en druk er meer vormpjes uit tot je deeg helemaal opgewerkt is.
 8. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen en knapperig worden. Bestuif de afgekoelde koekjes eventueel met poedersuiker.

Reis rond de wereld

Ik weet niet hoe het met jullie kids gaat, maar Joas heeft veel beweging nodig. Nu de turnlessen afgelast zijn hebben we toch nood aan beweging. Daarom kwamen we op het idee om een reis rond de wereld te maken. Over kussen van de zetel, over de salontafel, over stoelen, over de wobbel, hij mocht zelfs over het keukeneiland! Alles kan! Wil je dit wat hipper? Noem het dan ‘the floor is lava’ :D

Waterspelletjes

Het is dan zeker nog geen zomer, maar het is wel mooi weer. Vanaf het eerste zonnetje is Joas al aan het vragen naar zijn piratenboot. Als verantwoordelijke ouder zei ik altijd nee, want het is veel te koud. Maar uiteindelijk vond ik dit een stomme gedachte van mezelf. Als we hem wapenen tegen de kou met waterdichte kledij, zou hij toch perfect even met de piratenboot kunnen spelen. Dus… regenjas en regenlaarzen aan, de boot gevuld met warm water en tijd om te spelen! Ik heb hem in weken niet zo enthousiast gezien! En na een tijdje kwam hij zeggen dat het te koud werd om te spelen. Dus zijn we in een warm badje gegaan. Beste speeluurtje van afgelopen weekend! Dus mijn voorstel: doe eens iets wat je anders niet zou doen…

Playmais

Een hele grote doos playmais en je bent vele dagen zoet! Het grote voordeel is dat dit perfect is voor peuters. Het is gemaakt van maïs (duh) en kleurstoffen. Dus eet je peuter er eentje op? Geen probleem! Alles is gemaakt van natuurlijke producten. Ideaal dus om je kind er mee aan een tafeltje te zetten en te plakken. Joas maakt meestal een grote brok, maar who cares? Hij vindt het leuk! Als we samen aan het knutselen gaan (lees: Joas zegt wat mama moet maken) dan proberen we leuke en gemakkelijke dingen te maken zoals een kroon, armband of bloempjes. Pret verzekerd!

Zoutdeeg

Bijna in dezelfde trend als koekjes bakken, maar dan met minder ingrediënten. Dit is iets dat nog op ons lijstje staat om te doen. Maar het principe is heel simpel.

 • 1 kop zout
 • 3 koppen bloem (geen zelfrijzende bloem)
 • 1 kop water
 • een eetlepel olie (aardnoot, maïs of olijf)
 • een grote, stevige kom
 • vormpjes
 • Meng het water en het zout in de grote kom.
 • Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed het deeg met je (propere) handen. Een favoriete bezigheid van kinderen!
 • Giet een eetlepel olie op het deeg en kneed alles goed samen.
 • Als het geheel te korrelig en droog is, voeg dan nog enkele druppels water toe. Als het deeg te nat is, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.
 • Gebruik uitsteekvormpjes of maak iets in 3D

Wil je het zoutdeel kleurtjes geven? Doe er dan enkele druppels voedingskleurstof bij. (geraspt stoepkrijt of een druppeltje verf zou eventueel ook kunnen)
Je kan het zoutdeeg op 2 manieren laten drogen. Of je laat het uitharden door het aan de lucht te laten of je droogt ze in de oven. Dit doe je door je over op 100°C te zetten. Naar gelang de dikte van je vormpjes zal het 1 tot 3 uur drogen voor het compleet droog is!

Ik hoop dat er wat inspiratie is bijgekomen en dat de dagen snel vooruit zullen gaan. Weet je echt niet meer wat te doen na dit? Denk dan ook eens aan de spelletjes die wij vroeger speelden op school? Verstoppertje, tikkertje bal, trefbal, knikkeren, … een beetje old-school is nooit verkeerd!

Heb je één van deze leuke knutsels gemaakt. Vergeet me dan zeker niet te taggen op instagram: @mamavanjoas

Veel plezier!

Schoolkeuzestress!

Net zoals elke mama heb ik mijn zoon netjes op tijd ingeschreven op onze buurtschool. Gek genoeg was Joas nog maar 1 jaar en 5 maanden toen we hem moesten inschrijven, maar toch vond ik het een leuk uitzicht dat hij naar dezelfde school kan gaan als de buurtjongens. Dan kent hij toch al zeker een aantal kinderen op de speelplaats.

Ondertussen zijn er heel wat veranderingen geweest. Via Exentra (een expertisecentrum voor hoogbegaafdheid) zijn we te weten gekomen dat Joas een ontwikkelings-voorsprong heeft. Na deze diagnose kregen we van vele ouders te horen ‘oh waauw proficiat!’ of ‘je zal wel trots zijn’, maar dat is het niet altijd!
Natuurlijk zijn wij trots op onze zoon. Welke ouder is dat niet? Maar wij zijn trots op alle kleine dingen die hij doet en leert.

Nu we wisten dat Joas een ontwikkelingsvoorsprong heeft en extra begeleiding nodig zal hebben op school, waren we niet zo zeker meer van het schooltje waar hij nu is ingeschreven. We besloten om ons onderzoek te verbreden en gingen een kijkje nemen bij methodescholen. We gingen een kijkje nemen in het daltononderwijs en het ervaringsgericht onderwijs. Binnenkort hebben we ook nog contact met een freinetschool en we gingen ten raadde bij verschillende ouders. Ook gingen we op zoek naar scholen in de buurt die bekend stonden om hun goed zorgbeleid.

Momenteel hebben we enkele scholen bezocht en staan er nog een aantal op de planning. Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat Daltononderwijs mijn hart gestolen heeft, maar dat wil zeggen dat we elke ochtend 40 minuten moeten rijden naar school. Dit lijkt belachelijk om elke dag deze rit te toen maar anderzijds heb ik alles over voor mijn zoon.

We hebben hier in elk geval beslist dat we eind deze maand de knoop doorhakken. Dan hebben we alle scholen bezocht die op ons lijstje staan en hebben we (hopelijk) voldoende gesprekjes gehad met directies, zorgcoördinatoren en andere ouders. Dat is dan ook het moment dat we kiezen voor een school waar Joas baat bij heeft. Waar hij de ruimte krijgt om te ontwikkelen en waar ze hem de nodige zorg kunnen toedienen (indien hij deze nodig heeft)

Zijn er ouders met tips? Hebben jullie ook schoolkeuzestress? Wanneer weet je dat je de goede beslissing maakt? Laat het mij even weten aub!