Quarantaine bezigheden

Corona…
Het enige topic in ieders hoofd. Niemand wordt er door gespaard. Als je niet ziek bent, dan ben je thuis met je kinderen. En ben je aan het werken, dan zijn de dagen nog vermoeiender dan anders. Ikzelf sta in het onderwijs en sta dus constant op stand-by voor als er een collega ziek zou worden. En één keer per week heb ik noodopvang. Joas kan nog naar de onthaalmoeder en daar ben ik blij om.
Als Joas thuis is grijpt hij nogal graag naar de afstandsbediening en ik weet dat hij bij Yaya (ed. onthaalmoeder) veel kan spelen met zijn vriendjes. Het is zijn cirkel, dus dat is geen probleem om naartoe te gaan.

Nu is het wel zo dat kinderen thuis heel veel aandacht vragen en daarom dacht ik dat het misschien wel leuk was om enkele activiteiten die wij zelf leuk vinden online te plaatsen. Misschien dat we zo de verveling sneller kunnen tegengaan!

Experimenteren met scheerschuim

Er is niets zo leuk dan te experimenteren met scheerschuim. Heel simpel en heel goedkoop. Je hebt enkel een bus scheerschuim nodig. Ben je een echte durver? Doe er dan een klein beetje verf bij, voor een mooi kleureffect.

Spuit een beetje scheerschuim op je tafel. Wil je een leuk kleurtje? Doe er dan een druppeltje kinderverf bij. Laat je kind voelen, smeren, ruiken, kloppen, … Als de fun van het experimenteren vermindert, dan is het tijd om te creëren. Laat je kind tekenen in het scheerschuim. Neem daarna een groot blad en leg het over het scheerschuim. Maak voorzichtig een afdruk door erover te wrijven. Zo blijft je resultaat voor altijd op papier staan.

Koekjes bakken

Je kan nooit iets misdoen met bakken! Cakejes, koekjes, taart, … Zolang je kleintje maar kan helpen is alles oké. Joas is dol op bakken. Vooral op zandkoekjes, omdat hij dan zelf kan rollen en figuurtjes uitsteken. Hier het simpele recept:

 • 200 g koude Solo
 • 250 g bloem + wat extra om uit te rollen
 • 5 g bakpoeder (ca. 1/3 zakje)
 • 100 g suiker
 • 2 eierdooiers
 • Garnering:
 • poedersuiker
 • Extra:
 • 2 bakplaten bedekt met bakpapier
 • plasticfolie
 • deegroller
 • steekvormpjes voor koekjes
 1. Verwarm de oven voor op 170°C.
 2. Snijd de Solo in kleine blokjes.
 3. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom.
 4. Voeg de suiker, een snufje zout, de eierdooiers en de Solo toe.
 5. Meng met een spatel of mixer alle ingrediënten tot een stevig en glad deeg. Opgelet: meng niet te lang, want dan wordt het deeg stug. Rol het deeg tot een bol, rol in folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
 6. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.
 7. Druk met een steekvormpje (of met de rand van een glas) figuren uit het deeg en leg ze op de met bakpapier bedekte bakplaat. Vouw de deegrestjes op elkaar, rol ze opnieuw uit en druk er meer vormpjes uit tot je deeg helemaal opgewerkt is.
 8. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen en knapperig worden. Bestuif de afgekoelde koekjes eventueel met poedersuiker.

Reis rond de wereld

Ik weet niet hoe het met jullie kids gaat, maar Joas heeft veel beweging nodig. Nu de turnlessen afgelast zijn hebben we toch nood aan beweging. Daarom kwamen we op het idee om een reis rond de wereld te maken. Over kussen van de zetel, over de salontafel, over stoelen, over de wobbel, hij mocht zelfs over het keukeneiland! Alles kan! Wil je dit wat hipper? Noem het dan ‘the floor is lava’ :D

Waterspelletjes

Het is dan zeker nog geen zomer, maar het is wel mooi weer. Vanaf het eerste zonnetje is Joas al aan het vragen naar zijn piratenboot. Als verantwoordelijke ouder zei ik altijd nee, want het is veel te koud. Maar uiteindelijk vond ik dit een stomme gedachte van mezelf. Als we hem wapenen tegen de kou met waterdichte kledij, zou hij toch perfect even met de piratenboot kunnen spelen. Dus… regenjas en regenlaarzen aan, de boot gevuld met warm water en tijd om te spelen! Ik heb hem in weken niet zo enthousiast gezien! En na een tijdje kwam hij zeggen dat het te koud werd om te spelen. Dus zijn we in een warm badje gegaan. Beste speeluurtje van afgelopen weekend! Dus mijn voorstel: doe eens iets wat je anders niet zou doen…

Playmais

Een hele grote doos playmais en je bent vele dagen zoet! Het grote voordeel is dat dit perfect is voor peuters. Het is gemaakt van maïs (duh) en kleurstoffen. Dus eet je peuter er eentje op? Geen probleem! Alles is gemaakt van natuurlijke producten. Ideaal dus om je kind er mee aan een tafeltje te zetten en te plakken. Joas maakt meestal een grote brok, maar who cares? Hij vindt het leuk! Als we samen aan het knutselen gaan (lees: Joas zegt wat mama moet maken) dan proberen we leuke en gemakkelijke dingen te maken zoals een kroon, armband of bloempjes. Pret verzekerd!

Zoutdeeg

Bijna in dezelfde trend als koekjes bakken, maar dan met minder ingrediënten. Dit is iets dat nog op ons lijstje staat om te doen. Maar het principe is heel simpel.

 • 1 kop zout
 • 3 koppen bloem (geen zelfrijzende bloem)
 • 1 kop water
 • een eetlepel olie (aardnoot, maïs of olijf)
 • een grote, stevige kom
 • vormpjes
 • Meng het water en het zout in de grote kom.
 • Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed het deeg met je (propere) handen. Een favoriete bezigheid van kinderen!
 • Giet een eetlepel olie op het deeg en kneed alles goed samen.
 • Als het geheel te korrelig en droog is, voeg dan nog enkele druppels water toe. Als het deeg te nat is, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.
 • Gebruik uitsteekvormpjes of maak iets in 3D

Wil je het zoutdeel kleurtjes geven? Doe er dan enkele druppels voedingskleurstof bij. (geraspt stoepkrijt of een druppeltje verf zou eventueel ook kunnen)
Je kan het zoutdeeg op 2 manieren laten drogen. Of je laat het uitharden door het aan de lucht te laten of je droogt ze in de oven. Dit doe je door je over op 100°C te zetten. Naar gelang de dikte van je vormpjes zal het 1 tot 3 uur drogen voor het compleet droog is!

Ik hoop dat er wat inspiratie is bijgekomen en dat de dagen snel vooruit zullen gaan. Weet je echt niet meer wat te doen na dit? Denk dan ook eens aan de spelletjes die wij vroeger speelden op school? Verstoppertje, tikkertje bal, trefbal, knikkeren, … een beetje old-school is nooit verkeerd!

Heb je één van deze leuke knutsels gemaakt. Vergeet me dan zeker niet te taggen op instagram: @mamavanjoas

Veel plezier!

Gepubliceerd door mamavanjoas

Een naaiende mama met een planner en te weinig tijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s