Schoolkeuzestress!

Net zoals elke mama heb ik mijn zoon netjes op tijd ingeschreven op onze buurtschool. Gek genoeg was Joas nog maar 1 jaar en 5 maanden toen we hem moesten inschrijven, maar toch vond ik het een leuk uitzicht dat hij naar dezelfde school kan gaan als de buurtjongens. Dan kent hij toch al zeker een aantal kinderen op de speelplaats.

Ondertussen zijn er heel wat veranderingen geweest. Via Exentra (een expertisecentrum voor hoogbegaafdheid) zijn we te weten gekomen dat Joas een ontwikkelings-voorsprong heeft. Na deze diagnose kregen we van vele ouders te horen ‘oh waauw proficiat!’ of ‘je zal wel trots zijn’, maar dat is het niet altijd!
Natuurlijk zijn wij trots op onze zoon. Welke ouder is dat niet? Maar wij zijn trots op alle kleine dingen die hij doet en leert.

Nu we wisten dat Joas een ontwikkelingsvoorsprong heeft en extra begeleiding nodig zal hebben op school, waren we niet zo zeker meer van het schooltje waar hij nu is ingeschreven. We besloten om ons onderzoek te verbreden en gingen een kijkje nemen bij methodescholen. We gingen een kijkje nemen in het daltononderwijs en het ervaringsgericht onderwijs. Binnenkort hebben we ook nog contact met een freinetschool en we gingen ten raadde bij verschillende ouders. Ook gingen we op zoek naar scholen in de buurt die bekend stonden om hun goed zorgbeleid.

Momenteel hebben we enkele scholen bezocht en staan er nog een aantal op de planning. Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat Daltononderwijs mijn hart gestolen heeft, maar dat wil zeggen dat we elke ochtend 40 minuten moeten rijden naar school. Dit lijkt belachelijk om elke dag deze rit te toen maar anderzijds heb ik alles over voor mijn zoon.

We hebben hier in elk geval beslist dat we eind deze maand de knoop doorhakken. Dan hebben we alle scholen bezocht die op ons lijstje staan en hebben we (hopelijk) voldoende gesprekjes gehad met directies, zorgcoördinatoren en andere ouders. Dat is dan ook het moment dat we kiezen voor een school waar Joas baat bij heeft. Waar hij de ruimte krijgt om te ontwikkelen en waar ze hem de nodige zorg kunnen toedienen (indien hij deze nodig heeft)

Zijn er ouders met tips? Hebben jullie ook schoolkeuzestress? Wanneer weet je dat je de goede beslissing maakt? Laat het mij even weten aub!

Gepubliceerd door mamavanjoas

Een naaiende mama met een planner en te weinig tijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s