Snottebellen en wateroogjes

Het is weer de tijd van het jaar. Het is koud, dan weer warm, dan regen, dan sneeuw en als we geluk hebben verschijnt er ergens nog een regenboog op een uitzonderlijk aangename dag. De schommelingen tussen deze weersomstandigheden zorgt ervoor dat Joas (net zoals de rest van de bevolking waarschijnlijk) heel veel last heeft van snottebellen!
Om dit helemaal aangenaam te maken zijn de snottebellen er zelf niet uit of ze gewoon uit zijn neusje lopen om dan vervolgens een uur later heel zijn neus te verstoppen. Joas is ondertussen 4 maanden, dus snuiten zit er nog niet in. Dus dan moeten we overgaan naar de martelpraktijken. Spoelen met fysiologisch water, die vervelende neuspeer, neusdruppeltjes om de verstopping tegen te gaan, zalfjes om zijn mond en wangen gehydrateerd te houden, en eens we helemaal rond zijn met dit proces, begint het al terug opnieuw. En elke keer is het een heus gevecht tussen moeder en zoon. Het is aangenaam om ’s avonds versterking te krijgen van de papa, zodat het gevecht zeker gewonnen wordt.
Overdag valt dit op zich nog mee, omdat hij rechter zit en aan het spelen is, maar ’s nachts is het een ware nachtmerrie. De afgelopen nachten wordt Joas rond 4 uur wakker omdat hij moeite heeft met ademen. Zijn neusje zit dan helemaal verstopt, hij heeft een droge mond en dus ook veel dorst, maar drinken aan de borst is dan weer moeilijk. Om dan zijn neus te beginnen spoelen (zelf half slapend) zorgt niet voor aangename taferelen. Een brullende zoon die niet meer te troosten is, tranen met tuiten en met gevolg dat zijn neusje terug verstopt van al dat wenen. (vicieuze cirkel?)
Dus hier zijn de nachten kort. Net zoals waarschijnlijk bij vele andere ouders die met het zelfde probleem sukkelen. Ik leef met jullie mee!
Maar wat kunnen we er nu aan doen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor onze schatjes (en voor onszelf)?
Zo’n virusinfectie kan 2 weken duren en antibiotica helpt hier niet voor. Je moet de natuur zijn gang laten gaan. Al kunnen we natuurlijk wel een klein beetje helpen:
  • Hou het neusje zo proper mogelijk. Ja, ik vrees dat dit wil zeggen dat we moeten spoelen, spoelen en nog eens spoelen. En die vieze neuspeer zal er ook aan te pas komen! Vooral voor jonge kinderen gebruik je best fysiologisch water. Je hebt deze ook in vernevelsprays. Deze zijn iets aangenamer voor het kind. Met de neuspeer kan je de slijmpjes uit de neus ‘zuigen’. Joas is hier geen fan van, maar het werkt wel!
  • Laat je kind regelmatig drinken. Door de verstopping van hun neusje krijgen ze ook een droge mond. Ik geef Joas soms eens wat venkelthee om zijn mondje vochtig te houden.
  • Ventileer en verlucht de slaapkamer. Ik weet het, momenteel is het heel erg koud en zet je de ramen niet graag open, maar toch helpt dit om een gezonde lucht in je kamer te krijgen. Een luchtbevochtiger kan ook helpen om het neusje beter open te houden.
  • Was regelmatig het speelgoed dat frequent in het mondje gestoken wordt om herbesmetting te voorkomen.
  • Worden de snottebellen geel/groen? Dan moet je misschien toch eens best naar de dokter, want dit kan wijzen op een bacteriële infectie.
                            En zelfs met wateroogjes ziet hij er geweldig uit!

Gepubliceerd door mamavanjoas

Een naaiende mama met een planner en te weinig tijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s